rounded-content
Lymfedrainage en Oedeemtherapie

Oedeem is een abnormale ophoping van vocht in het weefsel als gevolg van een verstoord evenwicht tussen de aanvoer en de afvoer. Vaak wordt dit gezien in de armen en benen, het kan echter overal in het lichaam voorkomen. Oedeem is een aandoening die goed te behandelen is. Er zijn verschillende vormen van oedeem, afhankelijk van de oorzaak.

Enkele veel voorkomende vormen van oedeem zijn:

  • Lymfoedeem (na oncologische ingrepen, chemotherapie of bestraling).
  • Veneus oedeem (als gevolg van trombose of een operatie van de bloedvaten).
  • Traumatisch oedeem (na een ongeval).
  • Oedeem na operaties (bijv. na plaatsing van een heup- of knieprothese).

De behandeling kan bestaan uit manuele lymfedrainage, compressietherapie, oefentherapie, voorlichting en lymfetaping.

Manuele lymfedrainage
Dit is een massagetechniek die wordt toegepast bij de behandeling van patiŽnten met lymfoedeem. Deze specifieke massagetechniek die gericht is op verhoging van de transportcapaciteit van het lymfestelsel. Door gebruik te maken van bepaalde handgrepen kan het vocht verplaatst worden naar gebieden in het lichaam waar het lymfesysteem nog intact is zodat het daar vandaan in de circulatie kan worden opgenomen. Ook zijn er specifieke handgrepen om fibrotische verhardingen in het weefsel los te maken.

Compressietherapie
Door middel van het aanleggen van bandages wordt van buiten af een continue druk aangebracht die het uittreden van vocht tegengaat en de afvoer van lymfe ondersteunt. De bandages worden aangelegd als er nog geen stabiele situatie in de waterhuishouding is bereikt. Wanneer de omvang van de arm of het been stabiel is, kan een therapeutische elastische kous worden aangemeten.

Oefentherapie
Een belangrijke component van de afvoer is de “spierpomp”. Tijdens het aanspannen van de spieren (vooral in de benen) worden de aders en lymfebanen even dicht gedrukt en worden het bloed en lymfe omhoog gestuwd. Doordat in de aders en lymfebanen klepjes aanwezig zijn, kan het bloed en vocht alleen maar naar boven richting het hart gaan.

Lymfetaping
Lymfetaping is zeer geschikt om de afvoer van lymfevocht te stimuleren. De elastische, niet allergische tape wordt volgens de loop van de lymfebanen aangelegd en heeft een liftende werking op de huid. De lumen van de lymfangionen worden geopend en hierdoor ontstaat een vermindering van de druk op de bloedvaten. Lymfetaping kan ook gebruikt worden bij postoperatief oedeem of bij post-traumatisch oedeem. Er is dan sprake van een tijdelijke overbelasting van het lymfestelsel en de taping ondersteunt het lymfestelsel.

Fysiotherapie-Soest - Den Blieklaan 35a - Tel.: 035 5445 826 / 06 180 11 911 - E-mail: info@fysiotherapie-soest.nl